Invatati Legile jocului de fotbal cu Daniel Munteanu

Intrebări

Test scris pentru examenul de promovare in lot B arbitri - Bucuresti, 03.09.2006


1. Un atacant se afla singur cu mingea la picior chiar pe linia suprafetei de pedeapsa adverse central. Un aparator venit din spate si ajuns la nivelul atacantului intinde bratul la nivelul pieptului acestuia si il trage inapoi, fara sa-i provoace caderea, dar facindu-l sa piarda controlul balonului. Arbitrul surprins la distanta, nu a putut aprecia locul greselii si, dupa ce a fluierat oprirea jocului, cere din priviri asistentului sa il ajute. Cum va proceda acesta pentru a-i da de inteles ca greseala a fost comisa in interiorul suprafetei de pedeapsa? Ce decizie va lua arbitrul?
2. Care este procedura la "lovitura de incepere"?
3. Se acorda o lovitura de la 11m, in favoarea echipei in atac, in min 86 al jocului, cind aceasta echipa conducea cu 4-0. In acel moment, echipa santionata are in teren numai 7 jucatori, restul fiind eliminati. Dupa semnalul arbitrului, insa ininte ca mingea sa fie lovita, un jucator al echipei santionate paraseste terenul de joc. Arbitrul observa situatia dar nu mai are timp sa intervina. Se executa lovitura si se marcheaza gol. Care va fi decizia arbitrului?
4. Ce prevad instrctiunile suplimentare pt. arbitri, arbitri asistenti si al 4-lea oficial referitor la:
a) greselile comise impotriva portarului;
b) executarea loviturilor libere?
5. Un atacant incearca sa depaseasca un adversar de-a lungul liniei de margine. Cand mingea mai era inca in joc, aparatorul, aflat pe terenul e joc, comite o greseala asupra atacantului, care, in cursa sa a iesit in afara terenului de joc pentru a evita adversarul. Ce va decide arbitrul?
6.Ce prevad instrctiunile suplimentare pentru arbitri, arbitri asistenti si al 4-lea oficial referitor la "suprafata tehnica"?
7. Arbitrul da semnalul executarii unei lovituri de pedeapsa. Un coechipier al echipei beneficiare a loviturii loveste cu pumnul un adversar in exteriorul suprafetei de pedeapsa. Arbitrul a vazut incidentul. Cum va reactiona?
8. Care sint obligaiile arbitrului in cazul in care delegatul sau capitanul unei echipe doreste sa faca o contestatie?
9. Care este procedura la "lovitura de la colt"?
10. In timp ce mingea este in joc, un jucator aflat in propria suprafata de pedeapsa, scuipa:
a) un adversar aflat in suprafata de pedeapsa;
b) un jucator de rezerva care se incalzea in afara terenului, linga linia de poarta.
Ce decizia va lua arbitrul?
11. ce prevede capitolul "Abateri" de la legea 11?
12. In min. 10 al jocului, un jucator al echipei A este eliminat pentru greseala grava. Capitanul echipei A se apropie de arbitru, protesteaza vehement si scuipa in directia conducatorului jocului. Cum va proceda acesta?
13. Ce inseamna "a obtine un avantaj din aceasta pozitie", conform definitiei "participarii active la joc" mentionata in decizia 2-a IB de la legea 11?
14. Care sint cele 4 greseli sanctionabile cu L.L.D. , in afara celor sase comise din neglijenta, imprudenta sau cu o forta disproportionata, pentru care legea 12 prevede aceeasi sanctiune?
15. Un coechipier al jucatorului care executa un 11m, intra in suprafata de pedeapsa inainte ca mingea sa fie in joc. Dupa ce mingea este lovita, portarul advers, care avansase de pe linia portii inainte ca mingea sa fie in joc, reuseste sa respinga mingea la atacantul, coechipier cu executantul, care a intrat in suprafata de pedeapsa si acesta inscrie. Ce va decide arbitrul?
16. In urma unui sut usor la poarta, portarul respinge mingea cu mainile, desi aceasta venea pe directia lui. O conduce cativa pasi in suprafata de pedeapsa dupa care o ia in maini si o degajeaza. Ce va decide arbitrul?
17. Dupa un fault comis de un aparator in apropierea linie de margine, care ar necesita acordarea unui avertisment, arbitrul nu intrerupe jocul intrucat mingea ajunge in continuare la un atacant care se afla in pozitie avantajoasa. Acelasi jucator aparator alearga dupa atacantul cu mingea si il opreste prin fault cu putin in afara suprafetei de pedeapsa. Prin aceasta este impiedicata o situatie buna de atac. Cum trebuie sa decida arbitrul in acest caz?
18. Arbitrul a dictat o lovitura libera si arata in mod clar ca va stabili distanta de 9.15m. Cu toate acestea, atacantul executa lovitura fara sa astepte fluierul arbitrului. Mingea este oprita de un aparator care, in momentul executarii loviturii, se afla la numai 6m. de minge. Ce decizia trebuie luata?
19. Care este procedura la aruncarea de la margine?
20. In cazul in care arbitrul trebuie sa il consulte pe arbitrul asistent in vederea luarii unei decizii, ce date trebuie precizate in urma colsultarii lor?


La aceste întrebări nu există răspunsuri în baza de date.