Invatati Legile jocului de fotbal cu Daniel Munteanu

Pregătire psihologică

Pregătirea mentală


Untitled Document

Sursa: Sports Officials UK Limited http://www.sportsofficialsuk.com/

Autori David Pegg & Janie Frampton Anglia

Aproape în toate sporturile, primii 50 de concurenţi din top din lume sunt toţi la fel de puternici, de rapizi, de îndemânatici, au tot atât de multă rezistenţă ca oricare altul. Totuşi în fiecare sport câţiva ies în evidenţă ca învingători iar alţii nu ajung niciodată pe podium.

Acelaşi lucru este adevărat şi pentru oficialii meciurilor de fotbal, îi avem pe aceia care muncesc greu la pregătirea fizică, se perfecţionează în aplicarea legilor şi în managementul oamenilor şi a situaţiilor; aceste abilităţi şi altele pot determina o performanţă individuală care poate ajunge la nivele neatinse de tovarăşii săi.

Ce este acel ceva care face diferenţa?

Prin urmare, învingătorii sunt aceia care pot învinge presiunea mentală a unui joc dificil. Ei pot să ignore şi să nu reacţioneze la mulţimea de oameni sau la importanţa momentului.

Aşadar de unde vine presiunea mentală?

Răspunsul este ea vine din interiorul ei! Este propria interpretare a situaţiilor care cauzează presiune şi deoarece este din interiorul ei, poate fi controlată; învingătorii nu sunt născuţi obligatoriu în acest fel, însă s-au antrenat şi mental şi fizic.

Care sunt abilităţile mentale?

Sunt o serie de abilităţi cerute oficialului meciului, cele mai multe pot fi legate de starea minţii individului, ca de exemplu, primul lucru aşteptat de la oficialii de meci de către jucători şi antrenori este ca ei să fie consecvenţi. De unde vine această consecvenţă? Ea poate fi doar capacitatea de a se concentra pe joc şi de a nu lua în seamă distragerile şi de a aplica legea corect în toate situaţiile.

Poate este un bun punct de plecare să se ia în considerare calităţile mentale cerute cu privire la ce s-ar aştepta de la un oficial de meci ideal.

 • Calm sub presiune
 • Control al emoţiilor proprii
 • Încrezător
 • Vioi mental
 • Pozitiv

Haideţi să analizăm aceste puncte mai în amănunt

Un bun oficial de meci nu încearcă să evite presiunea, el acceptă că aceasta este parte a jocului la toate nivelurile, fiţi încrezători că aveţi abilităţile să vă ocupaţi de situaţie. Presiunea nu este un pericol ci o provocare binevenită.

 • Nu vă neliniştiţi de provocarea jucătorilor la deciziile voastre, ei nu îndreaptă furia spre voi, ei nu vă cunosc. Frustrarea lor este dirijată spre uniformă, spre rolul autoritar pe care îl reprezentaţi.
 • Nu arătaţi furie, teamă, emoţii negative; singura emoţie permisă a fi arătată este plăcere, pentru aceasta suntem acolo.
 • Fiţi puternici în luarea deciziilor, aveţi responsabilitate şi faceţi faţă la urmări dacă deciziile voastre sunt bune sau rele.
 • Aveţi încredere, fiţi agresiv dar nu arogant, aveţi o încredere hotărâtă în capacitatea voastră că puteţi să vă îndepliniţi sarcina bine; aceasta înseamnă că nu veţi fi intimidat de presiunea momentului sau de capriciile jucătorilor.
 • Fiţi capabili să menţineţi concentrarea pe lucruri care au importanţă în joc şi aveţi capacitatea să vă deconectaţi de la presiune.

Deci cum ajungem acolo?

Cum învăţaţi să oficiaţi sub presiune? Răspunsul este nu învăţaţi. Nimeni nu îşi indeplineşte bine sarcina sub presiune; motivul pentru care oficialii noştri de top la meciurile de toate nivelurile strălucesc când miza este cea mai mare, competiţia cea mai aspră şi jocul cel mai dificil, nu este că ei o pot face sub presiune ci că ei elimină presiunea şi oficiază într-o stare mentală ideală!

Când oficiaţi în starea mentală ideală:

 • Vă simţiţi relaxaţi deşi nivelul adrenalinei este ridicat
 • Puţină nervozitate însă cu un sentiment de calm şi încredere
 • Deciziile voastre vor fi luate spontan fără proces de gândire conştientă, de parcă aţi avea o încredere puternică în capacitatea voastră.
 • Întotdeauna vă simţiţi de parcă sunteţi în locul potrivit la momentul potrivit
 • Veţi menţine concentrarea şi veţi avea conştienţa a ce se întâmplă în jurul vostru
 • Veţi menţine controlul asupra emoţiilor voastre şi nu veţi deveni încordat, deci rămâneţi în control total asupra voastră

Dacă reuşiţi cele de mai sus, veţi elimina excesul de presiune care altfel v-ar împiedica să aveţi cea mai bună prestaţie .

Aşadar ce vă va ajuta să ajungeţi la stadiul mental ideal?

Relaxarea retrageţi-vă câteva momente pentru a vă aduna gândurile şi reconcentra

Concentrarea Nu pierdeţi concentrarea pe joc şi fiţi concentraţi în toate privinţele

Vizualizarea Vizualizaţi cum veţi acţiona în anumite situaţii, când acestea apar veţi fi înarmat cu idei despre cum să le trataţi. Acestea sunt Abilităţi închise executate în izolare.

Control emoţional Concentrarea tot timpul trebuie să fie pe un sentiment pozitiv, cum ar fi: încredere, hotărâre, relaxat şi desigur peste toate plăcere.

Atitudini Vor controla comportamentul unui arbitru; dacă voi gândiţi că puteţi, veţi putea; dacă gândiţi că trebuie să fiţi cel mai bun, atunci nu veţi fi... fiţi voi înşivă!

Conştienţă Fiţi conştient de valoarea voastră şi de nivelul vostru de dezvoltare, lucraţi pe nivelul vostru de dezvoltare şi vizualizaţi ce e de făcut încât să deveniţi un arbitru bun.

Afirmaţii Este bine să aveţi afirmaţii care refractă presiunea; Mohammed Ali spunea eu sunt cel mai bun, el spunea aceasta deoarece el o credea. Aceasta poate să nu fie o declaraţie obişnuită la un arbitru, dar alte afirmaţii pozitive ar putea fi: Niciodată nu las emoţiile să-mi afecteze prestaţia sau Întotdeauna identific punctele fierbinţi; acestea sunt pozitive şi vă vor da încredere.

Tratarea presiunii

Ce poate fi făcut pentru a rezolva presiunile care vor creşte? Prima parte trebuie să fie asigurarea unei bune pregătiri de dinaintea meciului.

Pregătirea pentru meci

Nu vă modificaţi pregătirea fizică, aceasta înseamnă să continuaţi toată pregătirea fizică la nivelul vostru obişnuit şi să nu schimbaţi forma de relaxare deoarece aceasta este la fel de importantă ca pregătirea voastră fizică.

DA pregătiţi-vă mental pentru orice s-ar putea întâmpla.

NU faceţi modificări în tehnica voastră de arbitraj, ce aţi făcut mai demult a fost destul de bun să vă ofere şansele pe care le aveţi, faceţi modificări doar la nivelul vostru de dezvoltare identificat.

DA faceţi o mică repetiţie mentală în fiecare zi; vedeţi arbitrajele voastre într-un stadiu mental ideal.

NU vă îngrijoraţi în legatură cu nervii voştri, veţi avea nevoie ca adrenalina să curgă pentru joc, aşadar priviţi înainte la semnalul de avertizare.

DA anticipaţi că vă veţi bucura de joc, vă veţi îndeplini sarcina bine,veţi avea controlul, veţi stăpâni orice situaţie care apare.

Oprirea gândului!

 • Controlaţi gândurile nedorite
 • Stăpâniţi emoţiile
 • Păstraţi-vă calmul
 • Reconcentraţi-vă la sarcina pe care o aveţi
 • Aveţi atitudini mentale pozitive
 • Îmbunătăţiţi consecvenţa

Gândurile negative nu au nicio valoare, parcaţi-le şi mergeţi mai departe!