Invatati Legile jocului de fotbal cu Daniel Munteanu

Legile jocului

Modificări pentru sezonul 2016/2017 (extras)


Modificările Legilor jocului pentru sezonul 2016/2017 intră în vigoare pe 1 iunie 2016.

Vedeţi mai jos o listă cu cele mai importante modificări ale textului Legilor jocului.

Legea 3 – NUMĂRUL JUCĂTORILOR

6. Jucători şi jucători înlocuitori eliminaţi

Un jucător care este eliminat:

- înainte de prezentarea listei echipei nu poate fi numit pe lista echipei ân nicio calitate.

- după ce a fost numit pe lista echipei şi înainte de lovitura de începere poate fi înlocuit de un jucător înlocuitor numit,care nu poate fi înlocuit; numărul de înlocuiri pe care le poate face echipa nu este micşorat.

- după lovitura de începere nu poate fi înlocuit

 

7. Persoane în plus pe terenul de joc

Oricine nenumit pe lista de echipă ca jucător, jucător înlocuitor sau oficial al echipei este agent străin.

Dacă un oficial al echipei, jucător înlocuitor, jucător înlocuit sau eliminat, ori un agent străin intră pe terenul de joc, arbitrul trebuie:

- să oprească jocul doar dacă există o interferenţă cu jocul

- îndepărtrze persoana când jocul se opreşte

- ia măsuri disciplinare corespunzătoare

Dacă jocul este oprit şi interferenţa a fost făcută de:

- un oficial al echipei, jucător înlocuitor, jucător înlocuit sau eliminat, jocul se reia cu o lovitură liberă directă sau lovitură de pedeapsă

- un agent străin, jocul este reluat cu minge de arbitru.

Dacă mingea este pe cale să intre în poartă şi interferenţa nu împiedică un apărător să joace mingea, golul este acordat dacă mingea întră în poartă (chiar dacă a fost făcut contact cu mingea) în afară de cazul când mingea intră în poarta adversă.

 

Legea 4 – ECHIPAMENTUL JUCĂTORILOR

2. Echipamentul obligatoriu

...

jambiere – banda sau orice alt material aplicat sau purtat în exterior trebuie să fie de aceeaşi culoare cu partea de jambieră pe care este aplicată sau o acoperă.

...

Un jucător a cărui gheată sau apărătoare pentru tibie este pierdută accidental trebuie să o înlocuiască cât de repede posibil, dar nu mai târziu decât când mingea iese prima oară din joc; dacă înainte de a face aceasta jucătorul joacă mingea şi/sau înscrie un gol, golul este acordat.

5. Infracţiuni şi sancţiuni

Un jucător care părăseşte terenul de joc pentru a-şi corecta sau schimba echipamentul trebuie:

- să aibă echipamentul verificat de un oficial de meci înainte de a i se permite să reintre

- reintră doar cu permisiunea arbitrului (care poate fi dată în timpul jocului).

 

Legea 5 ARBITRUL

2. Deciziile arbitrului

Deciziile vor fi luate la cea mai bună capacitate a arbitrului, în conformitate cu Legile jocului şi “spiritul jocului” şi se vor baza pe aprecierea arbitrului care are libertatea de a hotărâ pentru a lua măsuri corespunzătoare în cadrul Legilor jocului.

...

Arbitrul nu poate modifica o decizie dacă îşi dă seama că aceasta este incorectă sau la sfatul unui oficial de meci în cazul în care jocul a fost reluat sau arbitrul a dat semnalul de sfârşit a preimei sau a celei de a doua reprize (inclusiv prelungirile) şi a părăsit terenul de joc sau a terminat meciul.

Dacă arbitrul este în incapacitate, jocul poate continua sub conducerea celorlalţi oficiali de meci până la prima ieşire a mingii din joc.

3. Puteri şi obligaţii

Sancţiuni disciplinare

  • pedepseşte greşeala cea mai gravă, în ceea ce priveşte sancţiunea, reluarea, gravitatea fizică şi impactul tactic, atunci când are loc mai mult de o greşeală în acelaşi timp.
  • are autoritatea de a lua măsuri disciplinare de la intrarea pe terenul de joc pentru inspecţie înainte de meci până la părăsirea terenului de joc după terminarea meciului (inclusiv loviturile din punctul de pedeapsă). Dacă, înainte de intrarea pe terenul de joc pentru începutul jocului, un jucător comite o greşeală de eliminare, arbitrul are autoritatea de a împiedica jucătorul să ia parte la meci (vezi Legea 3.6); arbitrul va raporta orice alte comportări interzise.
  • are puterea de a arăta cartonaşe galbene sau roşii de la intrarea pe terenul de joc la începutul meciului până după ce meciul s-a terminat, inclusiv pe durata pauzei dintre reprize, reprizelor de prelungiri şi loviturilor din punctul de pedeapsă

Accidentări

Excepţii la cererea de a părăsi terenul de joc sunt doar când:

> ...

> ...

> ...

> ...

> Un jucător este accidentat ca rezultat al unei greşeli fizice pentru care adversarul este avertizat sau eliminat (spre exemplu, disputarea mingii prin imprudenţă, fault grosolan), dacă evaluarea/tratamentul se termină repede

Interferenţă din exterior

Opreşte, suspendă sau abandonează meciul pentru orice încălcări ale Legilor sau din cauza unei interferenţe din exterior, de exemplu, dacă:

> ...

> ...

> ...

> O minge în plus, alt obiect sau animal intră pe terenul de joc în timpul meciului, arbitrul trebuie:

- să oprească jocul (şi să reia cu minge de arbitru) doar dacă aceasta/acesta face interferenţă cu jocul, în afară de cazul când mingea intră în poartă şi interferenţa nu a împiedicat un jucător apărător să joace mingea, golul este acordat dacă mingea intră în poartă (chiar dacă a fost făcut contact cu mingea) în afară de cazul când mingea intră în poarta adversă.

- lasă jocul să continue dacă aceasta/acesta nu face interferenţă cu jocul şi a fost evacuat în cel mai scurt timp posibil

 

4. Echipamentul arbitrului

Echipament obligatoriu:

· fluier (fluiere)

· ceas(ceasuri)

· cartonaşe roşu şi galben

· carnet de notiţe (sau alt mijloc pentru a ţine o înregistrare a meciului)

Alt echipament

Arbitrilor le poate fi permis să utilizeze:

· echipament pentru comunicare cu ceilalţi oficiali de meci – steaguri cu buzer/bip, cascş radio, etc.

· EPTS sau alt echipament de monitorizare a condiţiei fizice

Semnalele arbitrului

 

 

Va continua