Invatati Legile jocului de fotbal cu Daniel Munteanu

Legile jocului

Legea 4 - ECHIPAMENTUL JUCĂTORILOR


 

Măsuri de siguranţă

Un jucător nu trebuie să poarte echipament sau alte accesorii care prezintă vreun pericol pentru el însuşi sau pentru ceilalţi jucători (incluzând bijuteriile de orice fel).

 

Echipamentul de bază

Echipamentul de bază al fiecărui jucător se compune din:

 • tricou sau cămaşă cu mâneci - dacă se poartă lenjerie de corp, mânecile acesteia trebuie să aibă aceeaşi culoare cu mânecile tricoului sau a cămăşii;
 • şort - dacă se poartă chilot termic, acesta trebuie să fie de aceeaşi culoare cu cea a şortului;
 • jambiere;
 • apărători pentru tibie;
 • ghete.

 

Apărătorile pentru tibie

 • trebuie să fie în întregime acoperite de jambiere;
 • trebuie să fie confecţionate din cauciuc, plastic sau alt material de acelaşi fel;
 • trebuie să asigure un grad de protecţie corespunzător.

Culori

 • cele două echipe trebuie să poarte echipament de culoare distinctă una faţă de cealaltă, precum şi faţă de arbitru şi arbitrii asistenţi;
 • fiecare portar trebuie să poarte echipament de culoare diferită faţă de a celorlalţi jucători, a arbitrului şi a arbitrilor asistenţi,

 

Abateri şi Sancţiuni

Pentru orice abatere de la această Lege:

 • jocul nu trebuie să fie neapărat oprit;
 • jucătorul în cauză va fi trimis de către arbitru în afara terenului de joc pentru a-şi pune în ordine echipamentul;
 • jucătorul trebuie să părăsească terenul de joc la prima oprire a jocului, în afară de cazul în care şi-a pus în ordine echipamentul;
 • orice jucător care a părăsit terenul de joc pentru a-şi pune în ordine echipamentul nu va putea reintra pe terenul de joc fără permisiunea arbitrului;
 • arbitrul trebuie să verifice dacă echipamentul jucătorului este regulamentar înainte de a-i permite să reintre pe terenul de joc;
 • jucătorul nu poate reintra pe terenul de joc decât atunci când mingea este afară din joc.

Un jucător care a fost trimis în afara terenului de joc pentru o abatere de

la această Lege şi care reintră pe terenul de joc fără permisiunea arbitrului

trebuie să fie avertizat.

 

Reluarea jocului

Dacă jocul a fost oprit de arbitru pentru a acorda un avertisment: • jocul se va relua cu o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse care se va executa de pe locul unde se afla mingea în momentul opririi jocului (vezi Legea 13 - Locul executării loviturii libere).

 

Decizii ale International F.A. Board

Decizia 1

Jucătorii nu trebuie sâ-şi arate maieurile pe care apar sloganuri sau publicitate.

Echipamentul de bază al unui jucător nu trebuie să conţină nicio inscripţie de natură politică, religioasă sau personală.

Un jucător care îşi scoate tricoul pentru a arăta sloganuri sau publicitate va fi sancţionat de organizatorul competiţiei. Echipa unui jucător al cărui echipament de bază obligatoriu conţine sloganuri sau enunţuri de natură politică, religioasă sau personală va fi sancţionată de organizatorul competiţiei sau de FIFA.

 


 

Interpretarea Legilor jocului şi instrucţiuni pentru arbitri

Echipamentul de bază

Culori

• Dacă tricourile celor doi portari sunt de aceeaşi culoare, iar niciunul dintre ei nu are un tricou de altă culoare, arbitrul va permite începerea jocului.

Dacă un jucător îşi pierde din greşeală gheata şi imediat joacă mingea sau înscrie un gol, acest fapt nu va fi considerat o abatere de la Legile Jocului, iar golul va fi validat pentru că jucătorul şi-a pierdut gheata acccidental.

Portarii pot purta pantaloni lungi ca parte a echipamentului de bază.

 

Alt echipament

Un jucător poate folosi alt echipament decât cel de bază cu condiţia ca acesta să-l protejeze fizic şi să nu reprezinte un pericol pentru el însuşi sau pentru ceilalţi jucători.

Orice alt articol vestimentar în afară de echipamentul de bază trebuie să fie verificat de arbitru şi să nu fie considerat periculos.

Echipamentele moderne de protecţie ca de exemplu, caschetele, măştile de faţă, cotierele şi genunchierele confecţionate dintr-un material uşor, moale nu sunt considerate periculoase şi deci sunt permise.

Datorită noii tehnologii, ochelarii de sport sunt consideraţi siguri atât pentru cei care-i poartă cât şi pentru ceilalţi jucători. Arbitrii trebuie să fie toleranţi permiţând purtarea lor, mai ales în cazul jucătorilor tineri.

Dacă un articol vestimentar verificat înainte de începerea jocului şi considerat nepericulos de arbitru, devine periculos sau este folosit într-o manieră periculoasă în timpul jocului, purtarea acestuia va fi interzisă.

Utilizarea sistemelor de comunicare radio între jucători şi/sau personalul tehnic nu este permisă.

 

Bijuterii

Orice fel de bijuterii (coliere, inele, brăţări, cercei, brăţări de piele sau cauciuc) sunt strict interzise şi trebuie înlăturate. Nu se acceptă folosirea bandei adezive pentru acoperirea bijuteriilor.

De asemenea arbitrilor le este interzisă purtarea bijuteriilor (cu excepţia ceasului sau altui obiect de cronometrare).

 

Sancţiuni disciplinare

Jucătorii trebuie verificaţi înainte de începerea jocului, iar jucătorii înlocuitori înainte de intrarea acestora pe terenul de joc. Dacă un jucător este descoperit că poartă vestimentaţie sau bijuterii neautorizate în timpul jocului, arbitrul trebuie:

 • să informeze jucătorul că articolul în cauză trebuie înlăturat;
 • să dispună ca jucătorul să părăsească terenul de joc la prima oprire a jocului, dacă acesta nu poate sau nu vrea să se conformeze;
 • să avertizeze jucătorul dacă acesta refuză să se conformeze sau dacă este descoperit că îl poartă în continuare.